RIM Architects | Durand Row House Renovation
1667
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1667,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded

Durand Row House Renovation

Location:
Stanford, CA
Role:
Architect
Client :
Stanford University Housing
Total SF :
10,000
About

The Durand House at Stanford University is a century old, Tudoresque-style, 10,000 SF residence housing 24 co-ed students. Several additions over the years have increased its usefulness while maintaining a fine old character that individuates Stanford’s desirable “row houses”.

RIM has worked closely with the Stanford Housing Office to plan a renovation to the Durand House that respects its historic details while bringing more efficiency to the daily functioning of the house, better safety in its seismic and egress attributes, and enhancements to the quality of living.
Students as well as staff were given ample consideration in the process of designing this renovation in order to make it accessible, secure, comfortable and valuable to all.

The new design incorporates a focus on the use of recycled content materials, low VOC, energy efficient light fixtures, low-flow plumbing fixtures and drip irrigation. Wood floors were refurbished and much of the existing layout was retained as a conscientious use of resources.